В Україні збільшать страховий стаж для виходу на пенсію: коли люди зможуть вийти на заслужений відпочинок

Пропрацювавши певну кількість років та досягнувши певного віку, українці можуть почати отримувати пенсійні виплати. Станом на сьогодні можна це зробити у 60, 63 та 65 років.
Як перевірити свій страховий стаж, та як за допомогою калькулятора розрахувати, скільки ще стажу можна встигнути заробити до виходу на пенсію, розповіли у Пенсійному фонді.
Як перевірити свій пенсійний стаж онлайн
В особистому кабінеті на сайті ПФУ зліва виберіть розділ "Мій страховий стаж". Там міститься інформація про ваш страховий стаж та сплачені внески.
Скільки стажу потрібно, щоб вийти на пенсію
Щоб у 2023 році вийти на пенсію у 60 років, стаж має становити від 30 років; у 2024 році він збільшиться до 31 року, і так з кожним роком +1 рік, поки у 2028 році мінімальний стаж для виходу на пенсію не складе 35 років.
Якщо у вас не вистачає необхідного стажу, то вийти на пенсію можна у 63 роки. Для цього потрібно до свого 63-річчя заробити від 20 до 30 років стажу. У 2024 році потрібно буде мати вже від 21 до 31 року стажу, а у 2027 році – від 24 до 34 років.
У 65 років на сьогодні на пенсію можуть вийти українці, які мають від 15 до 23 років стажу.
Багатьох українців цікавить питання, чи враховується до стажу період догляду за пенсіонером, який не може подбати про себе самостійно, чи за особами з інвалідністю.
Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком медустанови потребує постійного стороннього догляду, а також зараховуються періоди догляду за дитиною з інвалідністю хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment